ش. مارس 15th, 2025

مجله خبری جوان آنلاین

آخرین اخبار ایران و جهان

هشدار جدی؛ شاخص چاقی در کردستان از مرز ۵۹ درصد گذشت

شیرین هدایت کردستانی، مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در آستانه روز جهانی چاقی با شعار «تغییر محیط، زندگی سالم‌تر»، از افزایش نگران‌کننده شاخص چاقی در این استان خبر داد. وی با اعلام اینکه ۵۹.۵ درصد از جمعیت بزرگسال کردستان با مشکل اضافه وزن و چاقی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، بر لزوم تغییر سبک زندگی و تغذیه سالم برای پیشگیری از این بحران بهداشتی تأکید کرد.

به گفته هدایت کردستانی، این آمار در حالی است که میانگین کشوری اضافه وزن و چاقی در افراد بالای ۱۸ سال، ۵۲ درصد و میانگین شیوع چاقی شکمی در میانسالان، ۴۵ درصد است. این ارقام نشان‌دهنده وضعیت نامطلوب استان کردستان در مقایسه با سایر نقاط کشور است و زنگ خطری برای شیوع بیماری‌های غیرواگیر محسوب می‌شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بی‌تحرکی و تغییر الگوی غذایی ناسالم را از عوامل اصلی بروز چاقی و اضافه وزن برشمرد و افزود: «مصرف بیش از حد غذاهای آماده، پرچرب، شیرینی، تنقلات و نوشابه، در کنار استرس‌های محیط زندگی، از جمله عوامل مؤثر در افزایش وزن هستند. علاوه بر این، عوامل ژنتیکی، روانی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و محیطی نیز می‌توانند در بروز چاقی نقش داشته باشند.»

وی با اشاره به عوارض و پیامدهای جسمانی چاقی، تأکید کرد که این عارضه خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله دیابت، سرطان و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. همچنین می‌تواند منجر به افزایش فشار خون، چربی خون، بیماری‌های قلبی، التهاب مفاصل، بیماری‌های تنفسی و ریوی، نازایی، بیماری‌های کبدی و گوارشی و برخی سرطان‌ها شود.

هدایت کردستانی در ادامه توصیه‌هایی برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی ارائه کرد:

  • مصرف غذاهای کم کالری و مغذی مانند گوشت‌های بدون چربی، حبوبات پخته شده، غذاهای آب‌پز یا بخارپز.
  • کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده و تصفیه شده مانند سوسیس، کالباس، نوشابه، چیپس و آبمیوه‌های صنعتی.
  • عادت دادن کودکان به مصرف سبزیجات و میوه‌ها.
  • اجتناب از خرید و مصرف غذاهای پرکالری و پرچرب.
  • جایگزینی آب یا دوغ کم‌نمک به جای نوشابه‌های شیرین و گازدار.
  • فعالیت بدنی منظم و جایگزینی آن با ریزه‌خواری.
  • کاهش مصرف روغن و پخت غذاها با روغن کم.
  • استفاده از لبنیات کم‌چرب و سالاد در وعده‌های غذایی.
  • حفظ عادت مصرف سبزی خوردن در وعده‌های غذایی.

با احترام ، مجله خبری جوان آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *