چاقی به عنوان یک بحران بهداشتی جهانی، در ایران و به تبع آن در آذربایجان شرقی نیز به سرعت در حال گسترش است. آمارها نشان میدهد که بیش از 50 درصد جمعیت استان با مشکل اضافه وزن و چاقی دست و پنجه نرم میکنند. این آمار نگرانکننده به ویژه در میان نوجوانان و جوانان، زنگ خطری جدی را به صدا درآورده است.
فتحالله پورعلی، مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت آذربایجان شرقی، با اشاره به آمار نگرانکننده چاقی در استان، اعلام کرد: «شیوع اضافه وزن و چاقی در بین نوجوانان 5.22 درصد و در جوانان 37 درصد است.» این آمارها نشان میدهد که چاقی دیگر تنها یک مشکل بزرگسالان نیست و نسل جوان نیز به شدت در معرض خطر قرار دارد.
وی با اشاره به شعار امسال روز جهانی چاقی «تغییر محیط، زندگی سالمتر»، تاکید کرد که مقابله با چاقی باید به عنوان یک اولویت در برنامههای بهداشتی کشور قرار گیرد. پورعلی با بیان اینکه چاقی شکلی از سوءتغذیه ناشی از پرخوری است، افزود: «در گذشته سوءتغذیه غالب در کشور عمدتاً از نوع کمخواری بود، اما با تغییر شیوه زندگی، طیف سوءتغذیه چاقی در جامعه بیشتر شده است.»

این مقام مسئول، شهرستانهای آذرشهر، بناب، تبریز، اسکو، ملکان و شبستر را به عنوان مناطقی با بیشترین شیوع اضافه وزن و چاقی در استان معرفی کرد. وی عوارض چاقی را بسیار گسترده و شامل بیماریهای قلبی عروقی، انواع سرطان، دیابت، اختلالات اسکلتی عضلانی، بیماری کبد و نهایتاً نارسایی کبدی، مشکلات باروری و کاهش عمر عنوان کرد.
پورعلی با تاکید بر اینکه چاقی معضلی چندعلتی است، عوامل محیطی مانند پرخوری، عادات غذایی نامناسب، بیتحرکی و استرس را از مهمترین عوامل بروز آن دانست. وی همچنین به تاثیر چشمگیر چاقی بر ناباروری در زنان اشاره کرد و آن را عاملی خطرناک برای بسیاری از بیماریهای دوران بارداری برشمرد.
مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت آذربایجان شرقی، آموزش و اطلاعرسانی همگانی، سیاستگذاریها و تغییرات محیطی جهت افزایش دسترسی به فعالیت فیزیکی و کاهش عوامل خطر تغذیهای در محیطهای مختلف را از راهکارهای مقابله با چاقی معرفی کرد. وی تاکید کرد که استفاده از رژیم غذایی، ورزش و تغییر شیوه زندگی تحت نظر متخصصان، بهترین راه برای کاهش وزن و بهبود سلامتی است.
پورعلی در پایان با ارائه توصیههایی برای پیشگیری و کنترل وزن، از مردم خواست تا از حذف وعدههای غذایی اصلی، مصرف نوشابههای گازدار و فستفودها خودداری کرده و مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهند. وی همچنین بر اهمیت فعالیت بدنی منظم و مراجعه به متخصصان تغذیه برای دریافت رژیم غذایی مناسب تاکید کرد.