زلزلههای اخیر در ایران؛ از سمنان تا یزد
در هفتههای اخیر، مناطق مختلفی از ایران از جمله استانهای سمنان، یزد، کرمان، تهران و قزوین شاهد وقوع زلزلههای متعدد بودهاند. این رخدادهای لرزهای که در برخی موارد با شایعاتی مبنی بر آزمایشهای هستهای همراه شده بود، موجب نگرانی و سوالات بسیاری در خصوص علت و منشأ این زلزلهها شده است.
براساس گزارشهای مرکز لرزهنگاری کشور، در این مدت، استان سمنان با زلزلههایی با بزرگای ۴.۴ و ۴.۵ در مناطق آرادان و لاسجرد به شدت لرزید. همچنین، استان یزد به ویژه شهرستان بهاباد با بیش از ۱۱ زلزله با بزرگای بین ۲.۵ تا ۴ روبرو شد. سایر استانهای کشور نیز از جمله کرمان، تهران، قزوین و… شاهد زمینلرزههایی با بزرگای مختلف بودند.
با توجه به افزایش تعداد و شدت این زمینلرزهها، شایعاتی مبنی بر ارتباط این زلزلهها با آزمایشهای هستهای در برخی مناطق مطرح شده است. اما محققان حوزه زلزلهشناسی با قاطعیت این شایعات را رد کرده و تأکید دارند که این زلزلهها منشأ طبیعی داشته و با فعالیتهای انسانی ارتباطی ندارد.
دکتر مهدی زارع، عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، در این خصوص اظهار داشت: توسعه علم زلزلهشناسی پس از جنگ جهانی دوم با نصب ایستگاههای لرزهنگاری متعدد در کشورهای مختلف، امکان پایش دقیقتر زلزلهها و تفکیک آنها از انفجارات را فراهم کرده است. وی افزود: زلزلههای اخیر در ایران، علاوه بر ایستگاههای داخلی کشور، توسط ایستگاههای لرزهنگاری سراسر دنیا نیز ثبت شدهاند و دادههای آنها نشان میدهد که این زلزلهها منشأ طبیعی داشته و با انفجار ارتباطی ندارند.
شایان ذکر است که زلزلههای اخیر در ایران به طور گسترده در رسانهها و شبکههای اجتماعی بازتاب یافته و موجب نگرانی مردم شده است. از این رو، اطلاعرسانی دقیق و شفاف در خصوص این رخدادها و دلایل علمی آن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
با توجه به لرزهخیز بودن ایران، وقوع زلزلههای متعدد در مناطق مختلف کشور امری طبیعی است. اما این موضوع ضرورت آمادگی برای مقابله با این پدیده طبیعی و کاهش خسارات ناشی از آن را بیش از پیش آشکار میسازد.
با احترام ، مجله خبری جوان آنلاین