نگرانیها از نابودی گیاه ارزشمند کمای بیابانی در بافق به دلیل برداشت بیرویه
گیاه «کمای بیابانی» که در مناطق بیابانی و نیمهبیابانی بافق میروید و در زبان محلی به آن «گزرو» یا «خیارک» نیز گفته میشود، به دلیل برداشت بیرویه در معرض خطر جدی انقراض قرار گرفته است.
محبوبه معتمدنیا، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بافق، با اشاره به نادر و مقاوم بودن این گیاه در شرایط سخت بیابانی، اظهار داشت که کما با اقلیم خشک و کمآب این منطقه سازگاری یافته و در زمینهای کمبهره نیز رشد میکند. وی با بیان اینکه در بافق بیش از ۱۵۵ گونه گیاه دارویی شناسایی شده، کما را یکی از مهمترین آنها دانست و بر لزوم حفاظت از این گونه ارزشمند تاکید کرد. رئیس منابع طبیعی شهرستان بافق همچنین خاطرنشان کرد که از ریشه این گیاه، آنغوزه به دست میآید که از دیرباز به عنوان دارو مورد استفاده قرار میگرفته است.

علی کامجو، کارشناس گیاهان دارویی، نیز با اشاره به اینکه کما گیاهی تکبارده است و پس از گل دادن از بین میرود، گفت: این گیاه دارای خواص ضدمیکروبی، املاح و ویتامینهای فراوان است و برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، دفع انگلهای رودهای و کاهش حملات صرع مفید است. وی افزود که در برخی کشورها از صمغ این گیاه در ساخت داروی ضد ویروس آنفلوآنزای خوکی استفاده میشود و مصرف آن میتواند باعث افزایش شیر مادر شود، هرچند ممکن است طعم شیر را تغییر دهد.
کامجو با اشاره به ارزش اقتصادی این گیاه، تصریح کرد که از صمغ آن، آنغوزه که یک محصول صادراتی است، به دست میآید و خاصیت مسکن و کاهندگی فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی دارد. این کارشناس همچنین نسبت به برداشت آنغوزه به روش برش عرضی که منجر به مرگ گیاه میشود و همچنین تاثیر خشکسالیهای اخیر بر کاهش جمعیت این گیاه هشدار داد. وی با بیان اینکه از بین رفتن جوانههای گل این گیاه، احیای مجدد آن را تا شش سال به تعویق میاندازد، خواستار ارائه راهکارهای مؤثر برای جلوگیری از انقراض آن و خودداری شهروندان از برداشت کامل گیاه از یک منطقه شد. کامجو در پایان کاشت بذر این گیاه را به عنوان یکی از راهکارهای جلوگیری از نابودی آن پیشنهاد کرد و از منابع طبیعی خواست تا این اقدام را در مناطق مستعد مورد توجه قرار دهد.
اخبار ایران و جهان را در مجله خبری جوان آنلاین بخوانید