قدمی رو به جلو در نحوه فعالیت اینترنت ماهوارهای در ایران
1 دقیقه خوانده شده
در هماهنگی با رونق فراگیر فعالیت اینترنت ماهوارهای در سطح جهان، ایران به سرعت به سمت ارتقاء این فناوری گام برداشته است. اخبار اخیر نشان میدهد که زمینههای لازم برای فعالیت قانونی اولین ارائهکننده اینترنت ماهوارهای در کشور، آماده و قابل دسترسی شده است.
پویش در دنیای اینترنت ماهوارهای در ایران
با توجه به گزارش ایسنا، موضوع فعالیت اینترنت ماهوارهای در ایران به مدتی است که در حوزه اخبار قرار گرفته بود. این امر، همزمان با اعمال محدودیتها بر روی برخی از پیامرسانهای خارجی، جلب توجه مقامات کشور را به خود اختصاص داد و نظرات وزیر ارتباطات را درباره شرایط قانونی اینترنت ماهوارهای در ایران فراهم کرد.
توضیحات در مورد اینترنت ماهوارهای
اینترنت ماهوارهای به ارسال امواج از طریق ماهواره اطلاق میشود و کاربران برای بهرهمندی از این سرویس، از تجهیزات ویژه مانند دیش و دریافتکننده امواج استفاده میکنند. این فناوری با وجود هزینههای بالا برای تجهیزات، در صورت گسترش، میتواند به تولید تجهیزات با قیمت مناسبتر یا حتی تولید سیمکارتهایی مشابه تلفنهای ماهوارهای منجر شود. این گام مهم نه تنها به بهبود قیمتگذاری این فناوری کمک خواهد کرد بلکه به افزایش دسترسی افراد به آن نیز کمک خواهد نمود.
نقش ماهوارهها در توسعه اینترنت ماهوارهای
ماهوارهها با ویژگیهایی چون پایداری، انعطافپذیری، تأخیر کم، و تأمین ظرفیت قابلملاحظه و ارزانقیمت، میتوانند نقش مهمی در کاهش شکاف دیجیتال کشور ایفا کنند. این ابزارها به عنوان بخشی اساسی از زیرساختها و خدمات پایه در فراهمسازی شبکه ملی اطلاعات به مساحات محروم و دورافتاده نقشآفرینی میکنند. شرکت فضایی اسپیسایکس با پروژه “استارلینک” که از سال ۲۰۱۵ آغاز شده، این امکان را ارائه داده است.
استارلینک و آینده اینترنت ماهوارهای در ایران
پروژه “استارلینک” که ایده اصلی آن از ذهنیت الان ماسک، موسس شرکت فضایی اسپیسایکس گرفته شده، با ارسال هزاران ماهواره به مدار زمین، هدف ارائه اینترنت در سطح جهان را دنبال کرده است. در گام اول، با آغاز فعالیت اینترنت ماهوارهای در برخی از کشورها، ایران نیز به عنوان یک بازار مهم برای اینترنت ماهوارهای مطرح شده و بیان شده که اگر این فناوری به صورت قانونی در کشور فعالیت کند، استقبال گستردهای از آن خواهد شد.
چالشها و پیشرفتها در مسیر قانونی
پس از پیگیریهای انجام شده توسط اتحادیه جهانی مخابرات (ITU)، به نظر میرسد که ارائه خدمات توسط استارلینک در مرزهای ایران به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی غیرمجاز اعلام شده است. این اقدام از سوی ITU نشان دهنده نقض مقررات بینالمللی توسط استارلینک است و ایت از این شرکت و کشورهای مرتبط خواسته است تا به سرعت تطابق با قوانین سرزمینی ایران را فراهم کرده و مجوز لازم را از طریق مقامات این کشور بگیرند.
تقویت قانونی فعالیتهای استارلینک در ایران
با توجه به سیاستگذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در تعامل با شرکتهای بینالمللی ارایهدهنده خدمات ارتباطی که قوانین سرزمینی ایران را رعایت میکنند، میتوان گفت که توجه به این موضوع در اولویت دیپلماسی قرار گرفته است. مذاکرات مداوم با اپراتور خدمات اینترنت ماهوارهای یاه کلیک، وابسته به شرکت یاهست (YahSAT)، نشان از تلاشهای مستمر برای ارتقاء فعالیتهای این حوزه در ایران دارد.
قدم مهم در مسیر قانونی: پذیرش قواعد سرزمینی
با امضاء سند پذیرش قواعد سرزمینی توسط اپراتور یاه ست، این گام مهم به سمت قانونمند کردن فعالیت استارلینک در ایران برداشته شده است. پروانه فعالیت برای این شرکت تا سرانجام مراحل اداری مرتبط صادر خواهد شد، که این امر به هموطنان این امکان را میدهد تا به طور قانونی از خدمات اینترنت ماهوارهای در ایران بهرهمند شوند.
جمعبندی
به نظر میرسد که با پیشروی در مسیر قانونی فعالیتهای استارلینک در ایران، اینترنت ماهوارهای به عنوان یک فرصت جذاب برای افزایش دسترسی به اینترنت و کاهش شکاف دیجیتال در کشور به نظر میرسد. توافقات و اقدامات بعدی در این زمینه میتواند مراحل اجرایی را شتاب بخشد و به تحولات بیشتری در این حوزه منجر شود.
با احترام ، مجله خبری جوان آنلاین