در فصل های مختلف سال چه محصولاتی در گلخانه بکاریم؟

هر گلخانه، یک دارایی بزرگ است که قطعه زمین مناسبی را برای کاشت انواع سبزیجات و میوه های خوشمزه و خوش آب و رنگ فرآهم می آورد. گلخانه داران قادر هستند با یک برنامه ریزی اصولی و مدیریت صحیح، حداکثر محصولات گلخانه ای پرسود را با بازدهی بالا پرورش دهند. به علاوه، کشت گلخانه ای این مزیت را به همراه دارد که فصل کشت را طولانی تر کرده و امکان کاشت محصولات خارج از فصل رشد را نیز میسر می سازد. چه امتیازاتی بالاتر از اینها که بتوانید هر محصول که در نظر دارید را با بازدهی بالا بکارید و فرآورده های خوبی برداشت کنید؟!
گلخانه ها برای پرورش سبزیجات مناسب هستند زیرا:
- شروع کاشت گیاهان حساس به سرما را می توان زودتر از فصل زمستان، نسبت به کاشت در زمین روباز، آغاز کرد.
- گلخانه، مکان مناسب برای کاشت و پرورش گیاهانی است که به شرایط اقلیمی، بسیار حساس هستند.
- گلخانه ها برای کاشت و پرورش انواع محصولات حساس به آفت های گیاهی و بیماری ها و تغییرات آب و هوایی، نظیر بادمجان، خیار، گوجه فرنگی، فلفل سبز و چیلی، بسیار عالی هستند.
- در گلخانه ها می توان برخی از میوه های گرمسیری یا درختچه های کوتاه قد خاص، از جمله بامیه، خربزه بوته ای و سیب زمینی شیرین را کاشت و محصول خوبی برداشت کرد.
- آفتاب پاییزی که به گلخانه ها می تابد، شرایط خوبی برای پرورش برخی محصولات دیررس از جمله لوبیا فرانسوی است.
در هر فصل سال باید چه محصولاتی را در گلخانه ها بکاریم؟

در حال حاضر، انواع گلخانه های تجاری و صنعتی، خانگی و گلخانه معمولی در سراسر جهان برای کاشت و پرورش محصولات متنوع مورد استفاده قرار می گیرند. طراحی و ساخت گلخانه، امروز به یکی از کسب و کارهای رو به رشد و مدرن تبدیل شده که می تواند دنیای باغبانی و کشاورزی را متحول سازد.
اینکه بدانید در هر فصل سال چه محصولاتی را می توانید در گلخانه ها بکارید تا محصول دهی خوبی داشته باشد، به دانش و تجربه کاری نیاز دارد. البته برخی از منابع آنلاین خوب از جمله سایت های اینترنتی آموزش گلخانه داری، یا انواع وبسایت که موضوعات کشت گلخانه ای را بررسی می کنند، برای کسب اطلاعات در این زمینه مفید هستند.
قبل از آنکه به معرفی محصولات خوب برای کاشت در گلخانه ها در 4 فصل سال بپردازیم، می خواهیم شما را با یک منبع آنلاین معتبر آشنا کنیم که در همین زمینه، مقالات علمی – تخصصی منتشر می کند.
مجله اینترنتی همیار گلخانه، (https://www.hamyar-golkhane.ir/) مرجع تخصصی گلخانه و باغبانی است که مطالب کاربردی و مفید را در این صنعت مهم جهانی منتشر می کند و در اختیار علاقه مندان قرار می دهد. شما می توانید با مراجعه به این وبسایت، دانش خود را درباره محصولات گلخانه ای، تجهیزات گلخانه، اصول باغبانی، خواص میوه ها و سبزیجات، طراحی و ساخت گلخانه، فناوری های نوین و صدها عنوان دیگر بالاتر ببرید.
و اما در ادامه می رویم به سراغ معرفی بهترین محصولات گلخانه ای در 4 فصل سال:
1- اواخر زمستان تا اوایل بهار:
تا زمانی که هوا گرم تر نشده است می توانید محصولات مقاوم تر، مانند کلم بروکسل، کلم، کرفس، تره فرنگی، کاهو، پیاز و نخودفرنگی را در گلخانه ها بکارید. برای محصول دهی بهتر این گیاهان در این دوره فصلی، نیاز دارید یک دماسنج گلخانه ای و ترموستات برای سنجش حرارت نصب کنید. گلخانه باید دریچه ای برای تهویه داشته باشد. رطوبت و حرارت کافی به جوانه زنی بذرها کمک می کند و باعث می شود قلمه ها زودتر ریشه دار شوند. اگر داخل گلخانه، گرم تر شود می توانید محصولاتی از جمله گوجه فرنگی، فلفل یا گیاهان حساس تر را نیز بکارید.
2- اواسط بهار:
گیاهان حساس و زود رشد، مانند کدو سبز، کدو حلوایی، کدو تنبل، خیار، لوبیا فرانسوی، خربزه و سیب زمینی شیرین را می توانید در اواسط فصل بهار در گلخانه ها بکارید. اگر گرمای کافی را از طریق هیتر گلخانه ای فرآهم کنید، به جوانه زنی و ریشه زایی گیاهان کمک کرده اید.
3- اواخر بهار تا اوایل تابستان:
در این دوره، هوا به تدریج گرم و گرم تر می شود و شرایط برای کاشت هر محصول دلخواه، مناسب است. استفاده از تجهیزات گلخانه برای کنترل اقلیم داخل سازه، ضرورت دارد.
4- اواسط تابستان:
در این دوره، هوای بیرون گلخانه بسیار گرم است، پس برای رشد بهتر محصولات، به یک فن گلخانه ای و یا هر ابزار تهویه ای دیگر نیاز دارید. انواع سبزیجات را می توانید در این فصل بکارید؛ کاهو، هویج، سبزیجات برگدار سبز، تنها چند تا از بهترین محصولات برای کاشت تابستانه در گلخانه ها هستند.
5- فصل پاییز:
برای شروع کاشت محصولات در فصل پاییز، در گلخانه ابتدا باید باقی مانده های گیاهان پژمرده را حذف کنید. سپس می توانید باقلا یا نخودفرنگی یا انواع ارقام کاهو را بکارید. یک روش اصولی کاشت محصولات گلخانه ای در پاییز، استفاده از گیاهان گلدانی است. این گیاهان را می توانید به روش های اصولی و درست، به خاک گلخانه منتقل کنید. بررسی شرایط خاک و آمادهسازی آن قبل از کاشت نیز بسیار اهمیت دارد.
نکات مهم کاشت محصولات گلخانه ای در 4 فصل سال

- برای کشت گلخانه ای و مدیریت گلخانه، برنامه ریزی داشته باشید.
- فضای مناسب کشت را اندازه گیری کنید.
- فهرستی از همه محصولاتی که می خواهید در فصل های مختلف بکارید، جمعآوری و تهیه کنید.
- برنامه ای برای خرید نهال های جوان و سالم داشته باشید.
- بذرها را در محل مناسب داخل خاک بکارید.
- اگر از نهال های گلدانی استفاده می کنید، دقت داشته باشید که باید سالم باشند و در صورت نیاز، پس از کاشت، از کود کمپوست استفاده کنید.
- بذرها باید در یک محل آفتاب گیر کاشته شوند تا زودتر جوانه بزنند.
- نصب دماسنج گلخانه ای، فن گلخانه، هیتر یا بخاری گلخانه و سایر تجهیزات سنجش شرایط رطوبت و گرما داخل سازه، الزامی است.
- آبیاری نهال های جوان یا بذرهای تازه جوانه زده را به درستی و با مقدار مناسب انجام دهید.
- برای کاشت برخی از محصولات گلخانه باید از کیسه کشت استفاده کنید تا یک بستر کم عمق برای رشد ریشه ها فرآهم باشد.
- برخی از بوته ها مانند توت فرنگی یا خیار یا فلفل سبز را باید از طریق بست و گیره، به سمت رشد عمودی راهنمایی کنید.
- در هر مرحله از کشت گلخانه ای باید از یک مشاور یا مهندس باتجربه کمک بگیرید.
- کنترل شرایط گلخانه و محصولات در فصل تابستان بسیار اهمیت دارد. در این مورد، تهویه گلخانه ضروری است. سعی کنید با باز کردن دریچه ها، هوای داخل را به بیرون هدایت کنید.
- کنترل حجم آبیاری محصولات در تابستان، الزامی است. آب زیاد می تواند منجر به پوسیدگی ریشه شود.
- میزان رطوبت در تابستان، داخل گلخانه ها بیش از حد افزایش پیدا می کند، بنابراین با نصب یک رطوبت سنج دقیق، شرایط را کنترل کنید. رطوبت زیاد می تواند باعث پژمردگی برگ ها شود و در نهایت، محصول را از بین می برد.
- هجوم برخی آفات و حشرات در تابستان به سمت محصولات گلخانه اتفاق می افتد. با نصب تله های چسبنده می توانید آنها را به دام بیاندازید. اما مراقبت سایر آفات نیز باشید.
- نگهداری از محصولات گلخانه ای در فصل زمستان، کمی دشوارتر است. باید سازه گلخانه و درب و پنجره ها را عایق بندی کنید تا گرما هدر نرود و سرمای بیرون به داخل نفوذ نکند.
مهم ترین مشکلاتی که در گلخانه ها با آن مواجه هستیم
- غنی سازی خاک، بعد از هر بار کشت محصولات
- کاهش مواد مغذی مورد نیاز رشد گیاهان و نیاز به کوددهی
- عایق سازی کل سازه گلخانه ای در زمستان
- شیوع بیماری های گیاهی، از جمله کپک پودری، کپک خاکستری و یا مرگ جوانه ها
- هجوم آفت هایی مانند عنکبوت قرمز، کنه، مگس سفید گلخانه و تریپس.
جمعبندی و نتیجه گیری
مطالبی که در این مقاله برایتان آوردیم، تنها یکی از هزاران موضوع تخصصی گلخانه داری هستند. هر فرد، چه علاقه مند به راهاندازی گلخانه باشد یا فقط از جهت سرگرمی می خواهد سبزیجات بکارد، در هر صورت، نیاز دارد که دانش اولیه خود را درباره مدیریت گلخانه و کاشت اصولی محصولات، روش های گلخانه داری و … ارتقا دهد.
با توجه به رشد صنعت گلخانه داری در جهان، ما سعی کرده ایم مطالب به روز و جدید را که در منابع انگلیسی منتشر می شود، برای علاقه مندان ترجمه و منتشر نمایید. از این جهت، شما عزیزان می توانید در وبسایت همیار گلخانه، مرجع تخصصی گلخانه و باغبانی، https://www.hamyar-golkhane.ir/ ، مطالب مفید و کاربردی را دنبال کنید. این وبسایت، بستر آنلاین مناسبی برای تبلیغات کسب و کارهای گلخانه ای است. حتماً به این سایت، سری بزنید!
این مقاله یک رپورتاژ آگهی است و محتوا و صحت آن بر عهده سفارش دهنده می باشد و جوان آنلاین مسئولیتی در این خصوص ندارد.
عینک عروسی: انتخابی منحصر به فرد برای عروس و داماد در روز بزرگ زندگیشان
بیوگرافی و زندگینامه مداحان جوان ایرانی+ فهرست آثار