پیشرفت چشمگیر در درمان دیابت نوع ۱: معکوس شدن بیماری با پیوند سلولهای مهندسیشده
1 دقیقه خوانده شدهدانشمندان با استفاده از یک رویکرد نوین در پیوند سلولهای تولیدکننده انسولین، گامی بلند در جهت درمان دیابت نوع ۱ برداشتهاند. در یک مطالعه بالینی جدید، پیوند سلولهای تولیدکننده انسولین به همراه سلولهای تولیدکننده خون مهندسیشده، موفق به معکوس کردن دیابت نوع ۱ در مدلهای حیوانی شده است. این دستاورد، امیدهای تازهای را برای درمان این بیماری غیرقابل تحمل در انسانها ایجاد کرده است.
دیابت نوع ۱ زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به جزایر لانگرهانس، تنها بافت تولیدکننده انسولین در بدن، حمله کرده و آنها را نابود میکند. جزایر لانگرهانس، که در لوزالمعده قرار دارند، نقش حیاتی در تنظیم قند خون ایفا میکنند.
در روشهای پیوند جزایر لانگرهانس سنتی، سلولهای استخراجشده از لوزالمعده اهداکننده به کبد تزریق میشوند. اما این روش با چالشهایی مانند التهاب، کمبود اکسیژن و خطر رد پیوند توسط سیستم ایمنی بدن مواجه است.

در مطالعه جدید، محققان مؤسسه پزشکی ویل کرنل (WCM) با پیوند جزایر لانگرهانس به همراه سلولهای مهندسیشده خونساز، موفق به ایجاد شبکهای از رگهای خونی در اطراف جزایر شدند. این شبکه عروقی، اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز جزایر را تأمین کرده و از نابودی آنها جلوگیری میکند.
نتایج این مطالعه نشان داد که موشهای دیابتی که این پیوند را دریافت کردند، تولید انسولین انسانی را آغاز کرده و سطح قند خون آنها به مدت بیش از ۲۰ هفته به حالت طبیعی بازگشت. این اثر طولانیمدت، نشاندهنده پایداری و دائمی بودن این روش پیوند است.
محققان امیدوارند که با انجام آزمایشهای بالینی بیشتر، بتوانند این روش را در آیندهای نزدیک برای درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ به کار گیرند. با این حال، چالشهایی مانند تأمین مقادیر کافی جزایر لانگرهانس و جلوگیری از رد پیوند توسط سیستم ایمنی بدن، همچنان وجود دارد.
این مطالعه که در مجله Science Advances منتشر شده است، نقطه عطفی در تحقیقات دیابت نوع ۱ محسوب میشود و نویدبخش آیندهای روشن برای مبتلایان به این بیماری است.
با احترام ، مجله خبری جوان آنلاین