در پی حصول توافقات اولیه میان واشنگتن و پکن، واردات عناصر معدنی نادر از چین به ایالات متحده طی ماه ژوئن با جهشی چشمگیر مواجه شد و به بیش از هفت برابر نسبت به ماه گذشته رسید.
مطابق با گزارشهای رسمی منتشر شده توسط گمرک چین، حجم صادرات این مواد به آمریکا به ۳۵۳ تن رسید که نسبت به ماه می، افزایش ۶۶۰ درصدی را نشان میدهد. با این حال، مقدار واردشده در مقایسه با ژوئن سال قبل تقریباً نصف شده است.
این رشد ناگهانی پس از آن صورت گرفت که چین در ماه آوریل تصمیم به اعمال محدودیتهای صادراتی بر مواد معدنی نادر گرفت. این عناصر در صنایع پیشرفته از جمله تولید خودروهای الکتریکی، توربینهای بادی و تجهیزات تصویربرداری پزشکی MRI نقش کلیدی دارند. اعمال مجوز صادرات برای شرکتها در واکنش به تعرفههای سنگین اعمالشده توسط دولت پیشین آمریکا، بخشی از سیاست مقابلهای چین محسوب میشد.
چین با در اختیار داشتن حدود ۹۰ درصد از ظرفیت تولید جهانی این مواد و کنترل گسترده بر فرآیند پالایش آنها، نقشی بیرقیب در زنجیره تأمین جهانی ایفا میکند. گزارشها همچنین نشان میدهند که پس از آلمان، ایالات متحده دومین مشتری بزرگ عناصر معدنی کمیاب چین بوده است.

در مجموع، صادرات ماه ژوئن چین از این مواد به ۳۱۸۸ تن رسید که افزایشی ۱۶۰ درصدی نسبت به ماه قبل داشت، اما در مقایسه با سال گذشته با کاهش ۳۸ درصدی روبهرو بود.
توافق اخیر میان دو کشور شامل کاهش محدودیتهای صادراتی چین و لغو برخی از مقررات فناوری طرف آمریکایی بود. همین موضوع موجب شد شرکتهای آمریکایی تلاش بیشتری برای تامین این منابع حیاتی داشته باشند.
در همین راستا، برخی دولتها شروع به بازنگری در ساختار زنجیره تأمین خود کردهاند تا وابستگی به چین کاهش یابد. بر اساس تحلیلهای شبکه CNBC، جایگزینی منابع و تأسیس واحدهای پالایش داخلی نیازمند سرمایهگذاری وسیع و زمانبر خواهد بود.
یکی از راهکارهایی که آمریکا برای جبران کمبود مواد معدنی کمیاب مدنظر قرار داده، افزایش ظرفیت بازیافت داخلی است. بهتازگی شرکت اپل و کمپانی معدنی MP Materials از توافقی ۵۰۰ میلیون دلاری برای توسعه یک مرکز بازیافت مواد معدنی نادر خبر دادهاند که در جهت تقویت زنجیره تأمین مورد نیاز برای محصولات الکترونیکی مانند آیفون طراحی شده است.